Watertorenpark Hengelo
Co-creatie

Watertorenpark Hengelo

Bron van inspiratie 

In Hengelo ontwikkelt Ter Steege Bouw Vastgoed het Watertorenpark. De toren uit 1897 en de historische bijgebouwen krijgen een nieuwe functie. Eromheen gaat in een park gewoond worden. Buren, bewoners en ondernemers werkten met Ter Steege en gemeente Hengelo aan een inspirerende visie op het gebied. Iris advies begeleidde het proces in themagesprekken met experts en een visieworkshop. Wij legden de nieuwe identiteit vast in een handzame ID-card voor iedereen die aan de plannen werkt.

Thuisbasis

In 1897 opgericht door Hengelose industriëlen was de watertoren een eeuw lang de spil in de stedelijke drinkwatervoorziening. Tot 2003 werd er water gewonnen, gezuiverd en opgeslagen. Ter Steege geeft de historische gebouwen en het omliggende terrein een nieuwe bestemming. Zij bouwt voort op de Hengelose traditie van technologisch vooruitstreven en maatschappelijk verbinden. De plek biedt een gezamenlijke thuisbasis aan de nieuwe ICT-werkers van Hengelo en aan een grote verscheidenheid van mensen op zoek naar een bijzondere woonvorm, dicht bij het centrum en in het groen. De toren kan weer schitteren als open en ongedwongen pleisterplaats tussen UT-campus en de binnenstad.

Visieworkshop

Aan de visieworkshop nam een bont gezelschap deel van zo’n dertig buurtbewoners, kunstenaars, ondernemers, beleidsmakers, designers en ontwikkelaars. Na een gezamenlijke maaltijd werkten zij in steeds wisselende groepen aan kernwaarden, inspirerende toekomstbeelden, kansrijke doelgroepen en adviezen voor de ontwikkelstrategie. Daaruit destilleerden Erna van Holland en Bas Schoemaker een visie die met Stijlgenoten in een ID card werd vormgegeven. Jan Metz legde de workshop vast in fraaie tekeningen. 

 
Watertorenpark Hengelo
Workshop met belanghebbenden
Watertorenpark Hengelo
voor nieuwe identiteit
Watertorenpark Hengelo
van historische watertoren.

Co-creatie werk

 • Participatie  
  Participatie In dialoog en samenwerking tot betere oplossingen komen die breed worden gedragen.
 • Omgevingscommunicatie  
  Omgevingscommunicatie Maak kennis. Ontdek wat er leeft. Wissel uit. En ontwikkel energie voor nieuwe plannen.
 • Ateliers & panels  
  Ateliers & panels Ontwikkel en toets je plannen op een manier waar iedereen plezier in heeft.
 • Co-creatie  
  Co-creatie Met z’n allen werken aan plan of visie. Ontwerpers geven vorm. Wij faciliteren en houden focus op resultaat.
 • Omgevingsvisie  
  Omgevingsvisie Heel de stad of heel het dorp betrekken bij een toekomstvisie. Hoe doe je dat?
 • Specials  
  Specials ‘Misschien een gekke vraag, maar kan je ons ook helpen met …?’

Contact

Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl 
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer