The Harbour Club
Co-creatie

The Harbour Club

Het grootste restaurant van Amsterdam wil uitbreiden. Maar de buurt vreest overlast en haalt verhaal bij de gemeente. Namens belegger en ontwikkelaar Amvest zet Iris advies iedereen samen aan het werk rond de tekentafel. De omliggende buurten werden steeds bijgepraat over de plannen. Resultaat: een plan dat voorziet in alle belangen en iedereen méér biedt dan voorheen. Het bestemmingsplan ontmoet geen bezwaren.

Water

Het Cruquiusgebied is het laatste Oostelijke haveneiland dat van een industriegebied verandert in naar een werk- en woongebied. Het is prachtig gelegen aan het water van de Entrepothaven, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Nieuwe Vaart. De komende jaren komen er 1.700 woningen in het Cruquiusgebied. Ook komt er 18.000 vierkante meter bedrijfsruimte. 

Klachten

De ligging aan het water brengt nogal wat deining teweeg als The Harbour Club haar intrek neemt in een voormalige wijnterminal. Buurtbewoners klagen over muziek en stemmen van feestende gasten die ver dragen over het water. Als The Harbour Club zich definitief wil vestigen in het pand vraagt ontwikkelaar Amvest aan Bas Schoemaker van Iris adviesof hij wil bemiddelen. Bas nodigt alle partijen uit rond de tekentafel, die eerst voor schetsen wordt bemensd door stedenbouwkundige Jan Metz en later door de architecten van LEVS.

Koek vergroot

Na een inventarisatie van ieders belangen en wensen verkent de plangroep hoe The Harbour Club met instemming vanuit de buurt kan uitbreiden. De entree en de grote zaal gaan naar de straatkant, er komen dakisolatie en terrasschermen en parkeren gaat ondergronds. Om alle maatregelen te betalen komen er zo’n 90 middensegment-woningen bij en extra ruimte voor de club. Drie voormalige wijnsilo’s krijgen als woningen een plek op het dak. Zo groeit met de toename van beschermende maatregelen ook de opbrengsten en de uitstraling van het project.

Geen bezwaren

Vanuit de plangroep wordt de hele buurt steeds in bijeenkomsten bijgepraat over de ontwikkeling van de plannen. Ze krijgen volop instemming. Bij de indiening van het bestemmingsplan komen er bij de gemeente geen zienswijzen (bezwaren) binnen.

 

Co-creatie werk

 • Participatie  
  Participatie In dialoog en samenwerking tot betere oplossingen komen die breed worden gedragen.
 • Omgevingscommunicatie  
  Omgevingscommunicatie Maak kennis. Ontdek wat er leeft. Wissel uit. En ontwikkel energie voor nieuwe plannen.
 • Ateliers & panels  
  Ateliers & panels Ontwikkel en toets je plannen op een manier waar iedereen plezier in heeft.
 • Co-creatie  
  Co-creatie Met z’n allen werken aan plan of visie. Ontwerpers geven vorm. Wij faciliteren en houden focus op resultaat.
 • Omgevingsvisie  
  Omgevingsvisie Heel de stad of heel het dorp betrekken bij een toekomstvisie. Hoe doe je dat?
 • Specials  
  Specials ‘Misschien een gekke vraag, maar kan je ons ook helpen met …?’

Contact

Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl 
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer