Tijdens een eerste grote informatiebijeenkomst op 7 september zijn door 130 inwoners van Giessenlanden 238 ideeën bedacht. Zo’n vijfentwintig belanghebbenden en geïnteresseerden uit de dorpen hebben zich vervolgens samen met twintig vakspecialisten vanuit de initiatiefnemer en de gemeente gebogen over welke aanpak recht doet aan de ideeën. Gedurende twee dagen hebben zij met een strakke werkmethode (value engineering) de inbreng uitgewerkt, afgewogen en omgezet in tien verzamelideeën. De procesbegeleiding was in handen van Dorine Cleton van Cleton&com en Bas Schoemaker van Iris advies.
Vitaal
De tien ideeën kregen veel steun van de bewoners tijdens een tweede informatiebijeenkomst op 26 oktober. Bij elkaar werden honderd zaken genoemd die men positief vond, aan goede aanvulling zou vinden of ronduit geen goed idee vond. De algemene teneur was dat men de tien voorstellen een goed uitgangspunt vindt. De wens van vrijwel iedereen is om zo snel mogelijk te beginnen. Hoe eerder dit terrein weer een vitaal onderdeel van het dorp en de regio is, hoe beter.
Experiment
Wethouder Teus van Houwelingen prees de inzet van alle bewoners om samen met de eigenaar tot inspirerende, maar ook realistische voorstellen te komen: ‘Ik ben onder de indruk dat zoveel mensen deelnemen. Deze unieke aanpak versterkt de verantwoordelijkheid van inwoners voor de inrichting van hun omgeving.’
‘Wij zien in de ideeën vele aanknopingspunten om met de locatie aan de slag te gaan,’ vertelde Gerard van Nieuwpoort, lid van de Raad van Bestuur van Van Nieuwpoort Groep. ‘Bewoners hebben ons echt op waardevolle, nieuwe ideeën gebracht en daar zijn we hen zeer dankbaar voor. Bijzonder vond ik zelf de ideeën voor een zelfvoorzienende wijk en het afbouwen van casco’s, die sluit aan op de activiteiten van ons bedrijf. Wat mij ook zeer aanspraak waren ideeën om de Boslaan weer aan te leggen, de toegevoegde waarde van water in het gebied én de mix van wonen en werken. We gaan graag met elkaar verder om er een heel mooi plan van te maken.’
Vervolg
‘De inbreng was boven verwachting, zowel in omvang als in kwaliteit,’ vond avondvoorzitter Dorine Cleton. ‘De aanpak heeft tot een grote actieve betrokkenheid geleid. Dat zegt alles over de verbindende factor die Betondak nog steeds is.’ Zodra een gebiedsbeschrijving en de hoofdlijnen voor het bestemmingsplan vaste vorm aannemen, zal Van Nieuwpoort Groep eerst weer een avond organiseren om iedereen te informeren en een reactie te vragen. Vervolgens is het aan de gemeenteraad van Giessenlanden om de formele procedures voor de besluitvorming te starten.
Download de poster met de tien voorstellen uit de co-creatie